Õpetajajuhend: saame tuttavaks Dash ja Dot robotitega

Odoo CMS- Sample image floating

Minu kokkupuude Dash ja Dot robotiga sai alguse 2015. aasta kevadel, kui leidsin läbi juhuse veebipoe, kus müüdi ka Dash ja Dot roboteid. Need robotid jäid mulle kohe silma ning hakkasin otsima, kust neid saada võiks. Minu kurvastuseks siis neid veel Eestis ei müüdud, kuid otsustasin, et proovin, kas mul õnnestub need robotid Prantsusmaalt kätte saada. Robotite ootamine oli närve sööv, sest ma ei olnud lõpuni kindel, kas ikka saan need seadmed, mida olen tellinud. Kauba kohalejõudmine oli minu jaoks täielik pidupäev. 


Terve järgneva suve uurisin ja katsetasin, mida siis Dashi ja Dotiga teha saab ja avastasin, et need on nii ägedad ja mitmekülgsed robotid. Sain teada, et Dash ja Dot robotid on pärit Ameerika Ühendriikidest, San Mateost, Californiast. Nende robotite tootja, Wonder Workshop, on alates 2012. aastast viinud läbi Dash ja Dot robotite arendust, mille tulemusel jõuti 2014. aastaks sellise tulemuseni nagu tänasel päeval me Dashi ja Doti näeme ja kasutada saame. Robotite loojate jaoks oli oluline, et programmeerimine muutuks lastele lõbusaks ja kogu tegevus toimuks n-ö “laste keeles”. Dash ja Dot robotid õpetavad lastele, kuidas luua koodi lapselikult lõbusal ja visuaalsel viisil. Robotite loojate eesmärk on, et nende kasutamisel saaksid lapsed omandada ja arendada 21. sajandi oskuseid ning võimaldaksid arendada ja rakendada laste loovust ja kriitilist mõtlemist.


Enne robotite tellimist olin juba selgeks saanud selle, et Dash ja Dot roboti kasutamise eelduseks on sobiva nutiseadme olemasolu, mis meie lasteaias oli ka olemas.


Odoo CMS- Sample image floating

Olles teinud endale selgeks, kuidas robotid töötavad ja milliseid võimalusi nad pakuvad, otsustasin alustada sügisest robootikaringiga, kuna ma ise rühmas ei töötanud. Ringitegevusse kaasasin esialgu 6-7 aastased lapsed, sest Dash ja Dot robotite loojate hinnangul sobib roboteid kasutada alates 6. eluaastast kuni huvi jätkumiseni. Poole aastaga mõistsin, et pedagoogilise juhendamise toel saavad nende robotitega hakkama ka juba 5 aastased lapsed ning kaasasin ringitegevusse ka aasta nooremad lapsed. Vaatamata sellele, et rakenduste sisu on inglise keelne ja mul oli vaja palju seletada ja tõlkida, oli kogu tegevus väga lõbus ja tore ning lastele väga meeldisid need robotid. Kuna ka mina olin algaja, siis õppisin ka mina igakord midagi uut. Minu põhiline eesmärk õppetegevustes on lastel üldoskuste ja 21.sajandi oskuste õppimine ja arendamine Dashi ja Doti abil - meie tegevused on üles ehitatud koostööle, suhtlemisele, probleemõppele. Väga harvad on need juhused, kus laps saab robotit programmeerida individuaalselt. 


Minu enesearendamisele ja tegevuste ettevalmistamisele on suureks toeks Wonder Workshopi ingliskeelne suhtlusvõrgustik õpetajale. Iga soovija saab sinna registreeruda ning sa oled pidevas infovoolus nii erinevate õpetajate küsimuste kui ka uudistega. Sealt sain palju infot metoodiliste juhendite näol ja ideid, kuidas valmistada rühmaruumi ja roboteid ette suurema grupiga tööks.


Kokkuvõtteks tahan öelda, et mul on nii hea meel, et nüüdseks on need robotid ka Eestis kättesaadavad ning julgustan kõiki, kellel vähegi võimalusi, võtta oma lasteaias või koolis kasutusse Dash ja Dot robotid, sest nende kasutamise võimalused ja nendega kaasnev laste rõõm on võrratud. Meie tegemisi Lohkva Lasteaias saab jälgida Loov Lohkva blogis


Loo autor: Anneli Mõtsmees, Lohkva Lasteaed


Kuidas alustada Dashi ja Dotiga? –  laadi alla õpetajajuhend siit! (PDF)