hgy

Sindi lasteaiaõpetaja Maarja lemmikud

Sindi Lasteaia õpetaja ja Insplay mentor Maarja Saare andis sügisel lubaduse, et tema 74-aastane paariline on kevadeks maja kõige pädevam inimene robootikas. Küsisime Maarja käest 5 küsimust. Maarja räägib enda lemmik robotitest, IKT vahenditest ja sellest, kuidas ta seda kõike lasteaias kasutab.

1. Kuidas jõudsid Sina robootika ja tehnoloogiani?

Esimesi roboteid tutvustas mulle minu esimeses rühmas üks vahva ja nutikas 7-aastane poiss, kes käis robootikaringis. Kuna ta teadis, et lasteaias on olemas Bee-Botid, Blue-Botid ja Ozobotid, siis soovis ta üle kõige seda, et ta saaks nendega lisaks huviringile ka rühmas mängida. Nii saigi kokku lepitud, et mina toon robotid rühma, aga tema õpetab mu neid kasutama, et edaspidi saaksime neid ka õppetegevustes kasutada. 


2. Millised on Sinu enda lemmikvahendid, miks?

Otseseid lemmikuid ei olegi mul välja kujunenud. Eelistan küll osade teemade juures ühte robotit teisele, kuid üldiselt üritan pakkuda lastele võimalikult laia valikut erinevatest robotitest, mida kasutada oskan. 

Insplay mentor Ozobot

3. Milliseid IKT vahendeid kasutate lasteaias ja kas midagi põnevat peale pesulõksude ja robotite veel olemas on? 

Robotitest on meil hetkel majas olemas Bee-Botid, Blue-Botid, Ozobotid, Qobo roboteod, maastikurobotid, mTiny’d, LEGO Education Coding Express’id, LEGO WeDo’d ja tark kiisu. Eelmises lasteaias kasutasin ka Dashi, Doti, Edisone ja Makey Makey komplekte.

Nutikatest vahenditest on meil lisaks pesulõksudele olemas ka mikroskoobid, heli salvestavad taskutega matid ja jutupliiatsid. 


4. Kuidas aktiivselt kaasata kogu rühma robootika tegevustesse?

Olulised märksõnad on siin piisavalt vahendeid ja suunajaid ning väikesed grupid. Alustasin minagi nii, et võtsin tegevusse korraga terve rühma, kuid üsna kiiresti sain aru, et see ei toimi. Lapse jaoks venis ootamise aeg tohutult pikaks ja lõpuks tundsid sellest robotist rõõmu ainult kas need lapsed, kes said esimeste seas teha või siis tõelised fännid. Edaspidi hakkasin tegema robootikategevusi väikestes gruppides (kuni 5 last) ja kaasasin ka oma rühmameeskonna, kes paralleelselt teiste gruppidega tegutses. Nii on mängurõõmu rohkem ja lastel jääb rohkem aega ka iseseisvalt robotite avastamiseks. 

Insplay mentor

5. Kuidas kaasata teised lasteaiaõpetajad tegevustesse? 

Tee enda tegevused nähtavaks ja jaga oma kogemust. Ole valmis kolleegi toetama ja julgustama esimeste sammude astumisel. Olen nüüdseks kolmes lasteaias läbi viinud koolitusi, kus oleme koos uurinud, kuidas erinevad vahendid töötavad ja mis on nende vahendite võimalused. Samuti olen käinud rühmades tegevusi läbi viimas, et õpetajad näeks, kuidas neid vahendeid tegevustesse lõimida. Lisaks eelnevale olen alati öelnud, et olen olemas ja valmis uuesti mingi vahendi kasutamise üle rääkima või vajadusel aitama tegevuse planeerimisel. Kui ise suure õhinaga vahendeid tutvustada ja sellega tehtud tegevustest rääkida, siis tekib ka teistel huvi ja tahtmine proovida. Viimasel koolitusel, mis sai läbi viidud majas, kus astutakse alles esimesi samme robootikas, oli mu rõõm nii suur, kui peale koolituse lõppu nägin, et peaaegu kõik robotid, mida tutvustasin, leidsid tee rühmadesse, et seal juba koos lastega katsetada.